Konserwanty i barwniki nas zabijają! (25.04.17r.)

W ciągu roku z jedzeniem pochłaniamy kilka kilogramów chemii- alarmują specjaliści i przestrzegają, że na skutek złego odżywiania spadnie nasza odporność, będziemy tyć i chorować. Otyłość, cukrzyca, rak jelita grubego to tylko niektóre zagrożenia.

Półki z żywnością warto zatem potraktować jak dział chemiczny -powiedziała w programie Bez Skierowania lekarz Magdalena Pasadyn, ekspert ds. profilaktyki zdrowia. –Niestety produkty dla dzieci też mają ogromną ilość konserwantów, cukru, syropu glukozowo-fruktozowego. To są także chipsy, żelki, herbatniki, słone przekąski czy bombonierki. To są też wędliny przetworzone czy mięso-dodaje.

Magdalena Pasadyn radzi aby zawsze czytać etykiety i wybierać te produkty gdzie lista konserwantów czyli słynnej już litery ‚E’ jest jak najkrótsza.

Posłuchaj rozmowy cz.1

Posłuchaj rozmowy cz.2