Pilzno: Udany pierogowy festiwal

 

Ze szpinakiem, z serem, na słodko, ruskie, z grzybami, czy zbójnickie – te i inne smakołyki królowały na VII Festiwalu Pierogów i I Pilzneńskim Targu Produktów Tradycyjnych i Lokalnych. Były koła gospodyń, całe rodziny, degustacje i mnóstwo atrakcji.

Najmłodsi przymierzali się do lepienia pierogów a koło gospodyń postawiło dużą poprzeczkę jury – mówi Fryderyk Kapinos, dyrektor ds. marketingu firmy Taurus. – Nie zabrakło też tych kulinarnych akcentów. Dzieci rozpoznawały smaki pierogów pilzneńskich, ale również lepiły je i wałkowały ciasto. Byliśmy zaskoczeni, że takie siedmioletnie dzieci potrafią wałkować i lepić pierogi – dodaje Kapinos.

Pierwsze miejsce w konkursie „Czym Chata Bogata” zajęło Koło Gospodyń ze Strzegocic. Atrakcją był także konkurs na najszybsze zjedzenie pierogów – Pan Józef, zwycięzca, w 3 minuty zjadł 34 sztuki.

Posłuchaj Fryderyka Kapinosa:

 

Marta Tarnowska, fot. pilzno.um.gov.pl