Sprawdzone przepisy wielkanocne „na ostatnią chwilę”

Nieodłączną częścią Świąt Wielkanocnych jest wspólne spożywanie posiłków w gronie najbliższych. To jednak wymaga odpowiedniego przygotowania. Już kilka dni wcześniej marynujemy szynkę, nastawiamy zakwas na żur, wcześniej też przygotowujemy serniki i mazurki. A co jeśli nagle wpadną do nas niezapowiedziani goście? Nie ma co wpadać w panikę, bo są przepisy „na ostatnią chwilę”.

Specjalnie dla słuchaczy radia RDN przygotowaliśmy poradnik z przepisami wielkanocnymi „na ostatnią chwilę”. Takimi sprawdzonymi sposobami na szybkie dania wielkanocne podzielili się autorzy blogów kulinarnych. To proste instrukcje, z którymi poradzi sobie każdy. Wśród przepisów są między innymi dania inspirowane kuchnią Portugalii, tradycyjne desery, ale i jajka na wiele sposobów, w tym także na różowo.

Jajka marynowane z Anchois – Joanna Komorowska, blog Apetyt na Kuchnię

Przepis znajdziesz też TUTAJ

Sos do jajek i wędlin –  Anna Wlezień, blog Życie od kuchni

Przepis znajdziesz też TUTAJ

Pascha wielkanocna – Ula Pałka, blog Kuchnia na Wzgórzu

Przepis znajdziesz też TUTAJ

Wiosenne jajka faszerowane kremem z chwastów i twarogu – Iza Kulińska, blog Smaczna Pyza

wiosenne jajka faszerowane kremem z chwastów i twarogu (5)

Przepis znajdziesz też TUTAJ

Sopa alentejana (Portugalia) – Janusz Andrasz, blog Andrasz kulinarnie

Swoimi ulubionymi wielkanocnymi przepisami „na ostatnią chwilę” blogerzy podzielili się
podczas warsztatów w Karczmie Dolina Pstrąga w Machowej.

SMACZNEGO!